iTunes, van muziekspeler tot bloatware

Ik ben al enige tijd gebruiker van Apple producten. iTunes gebruikte ik zelf nog in de tijd van Windows Vista. Een prima muziekspeler naar mijn mening, die nog beter werd vanaf versie 11. De uitschuifbare album previews met aangepaste achtergrond zijn prachtig, en ook “Play Next” is een veelgebruikte feature. Genius staat bij mij regelmatig op. Toch begint iTunes mij tegen te steken, het wil gewoon een zwitsers zakmes zijn. En nee, mijn smartphone krijgt dat privilege.

Toegegeven, voor Windows gebruikers is het wel gemakkelijk om met één programma muziek, podcasts, iOS apps, videos en meer te beheren. Naar mijn mening gaat deze zaak echter niet op bij Mac OS X. Dit wordt voor mij meer en meer duidelijk met recentere releases zoals Mountain Lion en de Mac App Store. Daarom lijkt het mij beter om de verschillende bibliotheken op te splitsen en te integreren in bestaande programma’s. En ik heb het volgende in gedachten:

  • iTunes: blijf bij muziek en vergeet de rest. iTunes is perfect in zijn huidige vorm, maar behoudt enkel de muziek (met playlists, …), podcasts en ringtones functionaliteit. Niets anders, lekker simpel. Zoals dit.
  • App Store: de winkel bij uitstek voor al uw applicaties. Niet alleen voor de Mac, ook voor iOS. Alles gemakkelijk bij de hand georganiseerd en geüpdatet. Voor de layout van de stores kan gebruik gemaakt worden van iOS stores.
  • Quicktime Player: de videospeler voor de Mac. DVD-speler wordt hierin geïntegreerd. Videos geschikt voor iOS worden hier ook in een bibliotheek opgeslagen. Hang er ook iTunes videos aan, en weinigen zullen nog een alternatief (VLC) willen.
  • Preview: de pdf- en fotoviewer worden uitgebreid met iBooks functionaliteit. Dit wordt vanaf nu uw digitale boekenkast met all uw ebooks en pdf bestanden. Veel leesplezier.
  • iSync: tijd om dit vergeten programma nieuw leven in te blazen. Gedaan met enkel uw contacten en kalender te synchroniseren met uw oude Nokia. Vanaf nu is dit het zenuwcenter voor al uw iDevices. Syncen van muziek, contacten, mail, agenda en meer maar ook back-ups worden uitgevoerd met dit programma. De simpele interface blijft behouden, maar kan indien nodig uitgebreid worden met gedetailleerde toestelinformatie (software-versie en geheugengebruik).